Imorgon lördag, kl. 9.55-16.00 direktsänds finalen av Unga Ekokockar på ÖKV Play: http://okv.se/play/vaxjo-kommun/unga-ekokockar. Det är en del av helgens matfestival i Växjö: Mat 2011 - mötesplatsen för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid.

Unga Ekokockar är en ny tävling för elever på restaurangskolor. Den arrangeras av Miljöresurs Linné i samverkan med Svenska Kockars Förening. Finansiering av detta jättearrangemang har skett från både privat och offentlig sektor.

Sex tremannalag – från Växjö i söder till Lycksele i norr – tävlar genomförs med internationella tävlingsregler. En trerätters meny med hög andel ekologiskt och helst närproducerat är tävlingsuppgiften. Lagen har kvalificerat sig via sex regionfinaler från Kristianstad i söder till Luleå i norr. Sammanlagt har över 100 elever varit med i uttagningen. Tävlingen genomförs publikt på Stortorget och är KRAV-certifierad. Råvarorna kommer i huvudsak från regionen. Prisutdelning äger rum kl 15.30 och förrättas av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Segrarna får som första pris att under två dagar praktisera hos Svensk Kocklandslaget i samband med ett annat större kockarrangemang – Matlandskonferensen på Ölands Skördefest i slutet av september.