Igår måndag, den 20:e mars, skulle vara den stora premiärdagen för öppna Kanalen Växjö. Men byråkrati som ligger utanför öppna Kanalens påverkan har tvingat oss att skjuta upp sändningsstarten. Vi hoppas att detta ska lösas inom kort och kommer att hålla er uppdaterade via webbsidan!

Men vad är egentligen problemet? I korthet handlar det om en koppling mellan Wexnet och Comhem, i det hus som Skanova äger, där signalen går ut i kabelnätet. En kabel på 10 meter behöver gå igenom sex veckor av byråkrati hos Skanova, även om det tekniskt sett går att lösa på någon timme.

För oss på öppna Kanalen Växjö är det förstås en stor besvikelse, eftersom vi sedan ett par veckor är klara med vår del av tekniken. Vi känner också ett ansvar mot de föreningar och organisationer som står beredda att sända och en maktlöshet då vi inte själva kan påverka den oförutsedda situationen.

Det enda som skulle återstå var att dra en kabel från Wexnet till Comhem i Skanovas hus, ett avstånd på 10 meter. öppna Kanalen skickar nämligen signalen till Comhems central i det huset, från vår studio via Wexnets fiberkabel. Enligt uppgift var signalen fram till Wexnets rack klar för flera veckor sedan. Att Skanovas byråkrati skulle slå knut på kabeln var något som varken Wexnet eller Comhem hade förutsett, enligt de kontakter vi har haft med dessa.

De båda alternativen till lösning

För dem som är intresserade av de tekniska detaljerna finns det två alternativ att föra signalen vidare de 10 meterna från där Wexnet lämnar av fram till Comhem, där signalen går ut i kabelnätet:

Det enda alternativet enligt Skanova är att en så kallad operatörstrunk måste installeras på Wexnets sida av kopplingen. En operatörstrunk är en liten låda på väggen dit kablar kopplas, för att Wexnets och Skanovas system ska tala samma språk.

Det är denna låda som tar sex veckor att få på plats. Skanovas byråkrati säger att en offert först måste lämnas, en beställning därefter göras och efter att ärendet behandlats kan operatörstrunken installeras. Arbetet i sig tar bara någon timme.

Det andra alternativet är att dra en vanlig ljud- och bildkabel direkt från Wexnets rack fram till Comhems central. Wexnets och Comhems tekniker står beredda att dra denna kabel på 10 meter, ett om möjligt ännu enklare arbete än att installera en trunk.

Men Skanova hänvisar till rigorösa säkerhetsbestämmelser, som gör att dessa tekniker inte har tillåtelse att göra en sådan kabeldragning.

Enligt öppna Kanalen Växjös efterforskningar är det en alldeles för enkel förklaring. Om det finns vilja är det fullt möjligt att kringgå dessa stelbenta principer.

- Det var så här det gick till för 20-30 år sedan. Man trodde inte att det längre förekom den här typen av stelbent byråkrati för en sådan enkel sak, säger öppna Kanalen Växjös styrelseordförande Matz Hagman.

Arbetet fortgår som vanligt på öppna Kanalen

På öppna Kanalen fortgår arbetet som vanligt, med sju medarbetare i full fart att förbereda kommande inslag. Vi tar också kontakter med föreningar och organisationer, för att få dem att komma igång med planering och produktioner. Våra sju medarbetare står beredda att hjälpa och handleda, så hör gärna av er!

Men när kommer då sändningarna igång? Så snart som möjligt, hoppas vi förstås. Eftersom det tekniskt sett är en bagatell som återstår ska vi inte behöva vänta sex veckor. Bollen ligger nu främst hos Skanova.

Så fort vi vet mer håller vi er uppdaterade via hemsidan!

Daniel Westergren, utvecklings- och administrationsansvarig
Avdi Islami, redaktionsansvarig